Geçici Dövme Nasıl Yapılır? 5 Farklı Yöntem
Kalıcı dövmeye benzeyen geçici dövme, cilt üzerinde kalıcı olmaz. Geçici dövme genel olarak bir kâğıt parçasının üzerine yapışkanlı bir madde ile yerleştirilir. Aynı zamanda üzerinde jelatin tabaka da bulundurur. Elle çizme, yapıştırma, Hint kınası gibi çok çeşitli modelleri de bulunmaktadır. Kalıcı dövmeden emin olmayan ya da hangi dövmeyi yaptıracağını bilemeyen kişilerin tercih ettiği bir yöntemdir.
Geçici Dövme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Özellikle ilk defa yaptıracak olanların geçici dövme hakkında bilinmesi gerekenler oldukça önemlidir. Geçici dövmenin süresi genel anlamda dövmenin yapıldığı yere göre ya da cilt tipine göre değişkenlik göstermektedir. Geçici dövmelerin ortalama kalıcılık süresi 2 gün ila 4 hafta aralığındadır. Yapıştırmalı olan dövme modelleri 3 ila 7 gün içerisinde tamamen kaybolur. Hint kınasıyla yapılan geçici dövmeler ise 2 ila 4 hafta arasında vücuttan tamamen silinmektedir. Bu sebeple geçici dövme yaptırmak isteyenlerin genel tercihi Hint kınasıdır.
Geçici dövme hakkında sorulan sorular arasında günah olup olmadığı vardır. Geçici dövme yaptırmak günah değildir. Çünkü derinin altına işlemeyen bir yapısı vardır. Direkt olarak deri üzerinden etki eder. Ancak geçici dövme cilt üzerindeyken deriye su geçirmez. Bu ise abdeste engel olur.
Geçici dövme malzemeleri genel olarak hangi yöntemle tercih edilecekse o yönteme uygun olan malzeme tercih edilir. Bazı durumlarda kalıcı makyaj malzemeleri ile de geçici dövme yapıştırılmaktadır. Fakat bu yöntem çok da fazla tercih edilmiyor. Malzemenin bir süre sonra cilt üzerinde dağılması kötü bir görüntüye sahip oluyor. Oksijen suyu, kına, Hint kınası ya da airbrush kullanılarak yapılır.
Geçici dövme her ne kadar kolay bir şekilde yapılsa da aynı şekilde dövmenin vücuttan çıkması da bir o kadar hızlı olacaktır. Genel olarak en uzun süre kalıcı olan geçici dövme Hint kınası olduğu için bazı durumlarda erkenden silinmesi istenebilir.
Kişiler isteğe bağlı olarak tuz ve zeytinyağı karışımı yaparak dövmesini silebilir. Hazırlanan karışım yaklaşık olarak 10 dakika cilt üzerinde bekletilir. Daha sonra dövmenin olduğu bölge cilde zarar verilmeden ovulur. Bu işlem belirli aralıklar ile 1- 2 saat kadar tekrarlanır. Bu sayede Hint kınası çok daha kolay bir şekilde çıkarılır. Diğer dövme modelleri genel olarak daha kısa süreli olduğu için suyla uzun süre temasında hızlı bir şekilde geçecektir.
Geçici Dövme Nasıl Yapılır?
Evinizde bir bulanan Eyeliner, Sharpie kalem gibi yöntemlerle yapılabildiği gibi Hint kınası, Sticker (hazır kalıp) veya transfer kağıtlarıyla da yapılmaktadır. Geçici dövme uygulamasını yapmadan önce cilt üzerindeki yerin kuru ve temiz olması oldukça önemlidir. Kullanılacak olan desene göre geçici dövmenin uygulama aşamaları da değişecektir. Geçici dövme türlerinin yapımı şu şekildedir;
1- Hint Kınası
Eğer Hint kınası ile dövme yapılacaksa kına kitinin içerisinde yer alan konik çizim ambalajı uç kısmından dikkatli bir şekilde kesilmelidir. Kına konisi ne kadar uç kısımdan kesilirse hem o kadar ince olacaktır hem de dövme sırasında şekillere çok daha hâkim olunur. Koninin ortasından bastırarak cilt üzerine şekil çizilebilir. Kullanım tamamlandıktan sonra şablon etiketleri yeniden etikete yapıştırılmalıdır. Ardından yapılan dövmenin kuruması beklenir. Kuruduktan sonra ise işlemin yapıldığı bölge aşındırılmadan yavaş hareketler ile yıkanır.
2- Eyeliner
Eyeliner ile yapılan geçici dövme yönteminde yapılacak bölge oksijenli bir su aracılığıyla temiz bir şekilde silinmelidir. Ardından yine temiz bir havlu aracılığıyla kurulanmalıdır. Daha önceden tasarlanan ve karar verilen dövme modeli bir kâğıda çizilmelidir ya da bilgisayar üzerinden çıkarılmalıdır. Ardından dövme modelinin bulunduğu bu kâğıt bu işlem için özel olarak üretilmiş olan aydınger kağıdının üzerine yerleştirilmelidir. Ardından cilt üzerinde istenen bölgeye yerleştirilmelidir. Bir resim kalemi yardımıyla aydınger kağıdının üzerinden dövme tasarımı geçirilmelidir. Kâğıt kaldırıldığı zaman desen direkt olarak vücut üzerine geçilecektir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra eyeliner ile model üzerinden dikkatli bir şekilde geçilmelidir.
Belirgin bir dövme elde etmek isteyenler kullanılan eyeliner fırçasını suda ıslatabilir. Islattıktan sonra desenin üzerinden geçirilebilir. Eyeliner suda geçtiği için waterproof (su geçirmez) tercih edilebilir. Aynı zamanda duş sırasında dövmenin üzerine saç spreyi ya da bebek pudrası eklenebilir. Bu sayede dövme daha uzun süre kalıcı olacaktır.
3- Sticker Yöntemi
Geçici dövme yapımında bir diğer yöntem de kalıp yöntemiyle yapmaktır. Bu modelde boş bir kâğıt üzerine model çizilmelidir. Ardından çizilen model makas ile kesilmelidir. Dövme ya da resim yapmak için kullanılan kalemlerden yararlanarak çok daha güzel ve gerçekçi dövmeler elde etmek mümkündür. Dövme için üretilen kalemler aynı zamanda suya da dayanıklıdır. Diğer kalemlere göre ise çok çabuk kurur. Dövme sanatçıları tarafından da sıklıkla tercih edilen malzemeler arasında yer almaktadır. Ancak hassas ciltli olanların bu konu hakkında çok daha dikkatli olmalıdır. Kâğıda çizilen dövme bir bant ile cilde yapıştırılmalıdır. Ardından kalem ile boyanarak kurumaya bırakılmalıdır.
4- Transfer Kağıdı
Transfer kağıdıyla dövme yapımı da bir diğer yöntemdir. Geçici dövme modeli bilgisayar üzerinden tasarlanmalıdır. Ardından yazıcı üzerinden çıkarmak gerekir. Yazıcıdan dövme modelinin çıktısı alındıktan sonra transfer kağıdının mat olan yerine baskı yapılmalıdır. Ardından dövme alanı dikkat bir şekilde kesilmelidir. Son olarak kişiler vücudunun hangi bölgesine dövmeyi yaptırmak istiyorsa o bölgeye yerleştirilmelidir. Deriye çıkan model bu şekilde belli olur.
5- Sharpie Kalemi
Sharpie kalemiyle dövme yapımı da oldukça kolaydır. Bunun için ilk olarak bir dövme modeline karar verilmelidir. Dövmenin yapıldığı bölge temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Ardından bu kalem aracılığıyla direkt olarak cilt üzerine kâğıda çizer gibi dövme çizilir. Tamamlandıktan sonra modelin üzerine bebek pudrası dökülmelidir. Döküldükten sonra bölge yumuşak bir şekilde ovularak dövmenin biraz daha uzun süre kalabilmesi için saç spreyi püskürtülmelidir. Kuruduktan sonra bir bez yardımıyla temizlenerek ve kullanılabilir.
Geçici Dövme Modelleri
Kalıcı dövmeden bir diğer farkı da farklı geçici dövme modelleri vardır. Dövme modelleri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Geçici dövme modelleri arasında en çok tercih edilen model Eyeliner dövmedir. Bu model yapılmadan önce ilk olarak bir tasarım belirlemek gerekir. Tasarım için dövme yapan yerler oldukça yardımcı olacaktır. Kâğıt ve kalem ile dövmenin taslağı yapılır. Eyeliner seçimi olarak yağlı ya da parlak olmayan daha çok pürüzsüz, kuru bir iz bırakabilen Eyeliner seçilmesi önemlidir. Çünkü bu tercih hem daha gerçekçi olacaktır hem de dövme çok daha uzun süre kalıcı olacaktır.
- Hint kınası dövmeleri daha çok Günay Asya bölgesinde oldukça popülerdir. Kullanılan mürekkep bir süre sonra kına ezmesine dönüşecek toza benzer öğütülmüş yapraklar ile yapılmaktadır. Aynı zamanda kullanılan dövme renkleri genel olarak kırmızı ya da kahverengi tonlarındadır. Çok nadir siyah renkli dövmesi yapılmaktadır. Kına modelini kullanarak dövme yaptırmak isteyenlere sadece doğal bitki özlü malzemeler içeren kına ezmeleri tercih edilmektedir. Hızlı boyayan ya da önceden karıştırılmış olan kına macunları risklidir. Bununla birlikte cildi hassas olan kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle kınayı kullanmadan önce küçük bir bölgede kullanılabilir.
- Geçici dövme modelleri arasında en yaygın model yapıştırıcı (sticker) dövmelerdir. Gerçek dövmeye de çok benzedikleri için oldukça tercih edilmektedir. Bu dövmeler hazır tasarımlı olarak satılmaktadır. Kişiler istedikleri modeli tercih ederek kullanmaktadır. Yapışkanlı dövme bir kâğıt üzerinde yer alır. Üzeri biraz nemlendirilerek istenen bölgeye yapıştırılmaktadır. Birkaç dakika bekledikten sonra yerinden çıkartılır. Kâğıt üzerindeki baskı bu sayede direkt olarak cilt üzerine aktarılır.
- Airbrush dövmeler yüksek teknolojiyle beraber gelen dövme türlerinden biridir. Aynı zamanda pek çok dövme sanatçısı da bu yöntemi oldukça tercih eder. Dövmenin tasarımı da tamamen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Dövme tasarımı yapıldıktan sonra özel bir makine ile cildi püskürtmektedir. Tam olarak kalıcı dövme olmadığı için de pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu dövme türü cilt üzerinde ortalama on gün kadar kalır. Tamamen ağrısızdır. Kalıcı dövme yaptırıp karar vermek de zorlanan kişiler bu türü tercih eder.
Geçici Dövme Fiyatları
Geçici dövme fiyatları aslında tamamen hangi modelin ya da yönetimin kullanılacağına bağlı olarak sunulmaktadır. Hatta pek çok geçici dövme yöntemi evdeki malzemeler ile bile kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bu da aslında geçici dövmenin hiç para harcanmadan yapılması demektir. Fakat evde olmayan Hint kınası, eyeliner gibi malzemeler her zaman evlerde bulunmayabilir. Bu durumda ilk olarak hangi dövmenin yapılacağına karar verilmelidir. Buna yönelik olarak malzeme alınmalıdır. Hint kınası uygun fiyatlı ve en uzun süreli olarak ciltte kaldığı için en çok tercih edilen dövme modelleri arasında yer almaktadır. Geçici dövme modellerinin en çok tercih edilme nedenlerinden biri de uygun olmasıdır. 1 kere alınan hint kınası ortalama olarak 15- 20 defa kullanılabilir.
Kalıcı dövmelere göre bakıldığı zaman çok daha uygun bir fiyata denk geliyor. Makine ile yapılan kalıcı dövmeler malzemeler ile yapılanlara göre biraz daha yüksek fiyatlı olabilir. Fakat yine de her türlü kalıcı olan dövme modellerinden çok daha uygun fiyatlı olarak tercih edilebilir. Geçici dövme fiyatları aynı zamanda dövmenin büyüklüğüne göre de değişiklik gösterecektir. Büyük ve yoğun dövme yapmak isteyen kişilerin çok daha fazla malzeme kullanması gerekecektir.
Geçici Dövme Ne Kadar Kalır?
Çok fazla modeli olan geçici dövmelerin ne kadar kalıcı olduğu da pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Geçici dövme kalıcılığı genel olarak kullanıldığı yönteme göre ve malzemelere göre değişiklik gösterir. Yapıştırıcı ile yapılan dövme ortalama olarak 1 hafta kalır. Eyeliner ile yapılan dövme modeli de iyi bir şekilde korunduğu takdirde 7 güne kadar kalıcı olabilir. Ancak iyi bir şekilde saklanmazsa ve suyla teması çok olursa bu durumda ancak 2- 3 gün kalıcı olacaktır. Airbrush ile yapılan dövmeler genel olarak 10 gün kadar kalıcı oluyor. Makine ile yapıldığı için bu süre çok fazla değişmez. Fakat cilt tipine göre ve dış etkenlere bağlı olarak 8 güne inebilir.
Kalemler ile yapılan geçici dövme modelleri de aslında eyeliner tekniği gibidir. Ortalama olarak 4- 5 gün kalıcı kalsa da iyi bakıldığı zaman, suyla temas etmediği zaman ya da sabun gibi kir çıkarıcı malzemeler ile yıkanmadığı zaman 7 güne kadar çıkartılabilir. Geçici dövmelerden en kalıcı olan ise Hint kınasıdır. Hint kınasının kalıcılığı aslında ona nasıl bakıldığına göre değişiklik gösterir. Eğer iyi bir şekilde bakılırsa, suyla temas edeceği zaman saç spreyi ya da bebek pudrası ile saklanmalıdır. Bu sayede ortalama olarak 4 haftaya kadar kalıcı olabilir. Ancak dövmeyi yapma sırasında eğer iyi bekletilmezse ya da yanlış bir uygulama yapılırsa bu durumda çok daha az kalacaktır. Hint kınası tuz ve zeytinyağı ile kolay bir şekilde çıkarılacaktır. Bu gibi maddelerle de temas edilirse eğer bu durumda kalıcılığı 2 gün kadar bile olabilir.
Geçici dövme kalıcılığı aslında kullanılan malzemenin kalitesine göre de değişiklik gösterecektir. Kurumuş, son kullanma tarihi yaklaşmış ya da içeriğindeki maddelerin verimli olacak şekilde eklenmemesi de kalıcılığı etkileyecektir. Geçici dövme için kullanılan malzemenin kalitesi de oldukça önemlidir.
İLGİLİ YAZILAR: