Kulak Deldirme Rehberi
Güzel görünme amacıyla küpeler ve çeşitli aksesuarlar tarih boyunca kullanılmıştır. Günümüzde ise kulak deldirme işlemi tıbbi literatür kapsamında değerlendirilerek önemli bir eylem hale gelmiştir.
Kulak Deldirme İşlemi
Kulak delme işlemi bir iğne veya tabanca ile olmak üzere iki yöntemi vardır. Her iki yöntem de ilk delim esnasında acı vericidir. Kulak memesi adı verilen yumuşak dokunun zarar görmesi enfeksiyon olasılığını meydana getirdiği için tıbbi yardım alabileceğiniz bir mekanda delim işlemini gerçekleştirmeniz faydalıdır.
Kulak Delimi İçin En İyi Yaş
Bir çocuğun kulaklarının delinebileceği daha iyi bir yaş olmadığını hemen söyleyelim. Örneğin, bazı uzmanlar, bunu yapmanın en kolay yolunun, çocuğun korku hissetmediği ve acıyı hızla unuttuğu ilk bir buçuk yıl olduğuna inanıyor. Çocuk delinmeden sonra kulakların nasıl iyileştiğini anında unutur. Ancak diğer yandan küçük bir kız çocuğu her zaman hareketlerini kontrol edememekte ve küpe takarak kulak memesini yaralayabilmektedir.
Bu nedenle çocuğun kendisi istediğinde kulaklarını delmek gerekiyor. O zaman kız bunu neden yaptığını zaten anlayacak ve kulaklarına ilgili hassasiyeti gösterecektir. Her ne olursa olsun, bir çocuğun kulaklarını hangi yaşta deleceğine sadece aile karar verir.
Kulak Deldirme Yerleri
Günümüzde neredeyse her eczanede, tıp merkezlerinde, dövme stüdyolarında veya güzellik salonlarında kulak deldirme mümkündür. Ancak yine de bunu tıbbi faaliyetler için ruhsatın olduğu bir yerde yapmak daha iyidir. Çocuklar için bir çocuk kliniği ideal bir seçenek olacaktır.
İlk delim için bir klinikteki uzmanın (doktor veya hemşire) basit bir güzellik salonundan daha kalifiye olması muhtemeldir. Diğer yandan çocuk kurumunda çalışanlar küçük bir çocukla nasıl iletişim kurulacağı konusunda deneyime sahiptir (sonuçta, prosedür sırasında bir kız korkabilir ve ağlayabilir).
En önemlisi, tıbbi kurumlar hijyene ve sıhhi standartlara uyumu daha ciddiye alıyorlar. Delme işlemi için daha fazla farklı cihaz seçenekleri var. Ek olarak, tıp eğitimi almış bir uzman size her zaman delinme yerinin bakımını tam olarak nasıl yapacağınızı, nasıl tedavi etmeniz gerektiğini ve nelerin yapılmaması gerektiğini söyleyecektir.
Kulak Delimi Nasıl Yapılır?
Kulaklarınızı delmenin en modern yolu, özel bir “tabanca” kullanmaktır. Kulak tek kullanımlık “iğne küpelerle” delinir ve küpe tam olarak delinme yerinde kalır. Bu tür küpeler (“karanfil” şeklinde) enfeksiyona dayanıklıdır. İşlem birkaç dakika sürer ve neredeyse ağrısızdır. Ancak bazen çocuk, “tabancanın” çıkardığı karakteristik sesten korkar, ağlar ve hatta ikinci kulağı delmeyi bile reddeder. Bu nedenle, şimdi farklı bir prensipte çalışan daha da gelişmiş bir “silah” modeli ortaya çıktı. Delinme sırasında kulak memesinin dokuları birbirinden ayrılıyor gibi görünür, bu nedenle işlem daha az acı verici ve neredeyse sessiz hale gelir.
Kulakları bir iğneyle (steril) delme yolu pratikte hiçbir yerde kullanılmıyor. Hem rahatsız edici hem de acı verici ve tam olarak istenilen bölgeye delim yapılamıyor.
Küpe Seçimi
Çocuk küçük yaşta ise küpe, ek süslemeler olmadan mümkün olduğunca hafif olmalıdır. Aksi takdirde ağır küpeler kulak memesini çeker. Ayrıca sallanan uzun küpeler, kıyafetlere takılabilir veya oyun sırasında onlara sürekli temas etmeyi kolaylaştırır, bu da kulak memesine bir şekilde zarar vermek anlamına gelir.
Dikkate alınması gereken bir diğer şey de küpelerin yapıldığı malzemedir. Genellikle ilk çocuk küpeleri tıbbi alaşımlar içerir (daha az alerjiktir). Gümüş yapıdaki küpeler ilk delim için uygun değildir. İnsan kanı ve lenf ile temas ettiğinde ve ayrıca bazı antiseptiklerle temas ettiğinde (mücevherin kendisi ve etrafındaki deri kararır) aktif olarak oksitlenir. Kulak bölgesi tamamen iyileştiğinde altın, gümüş, titanyum gibi metalleri takmanız mümkündür.
Kulak Deldirme Güvenli Mi?
Bir çocuğun kulaklarının delinmemesi gereken durumlar vardır. Örneğin, çocuğun keloidlere yatkınlığı varsa veya yaralar kötü iyileşirse; yakın zamanda bulaşıcı bir hastalık geçirmişse veya kendini iyi hissetmiyorsa; metallere alerjisi varsa ve sadece çocuk henüz yapmak istemiyorsa veya yapmaktan korkuyorsa bu işlemi ertelemeniz veya tamamen yaptırmamanız en iyi seçenektir.
Aşırı sıcakta kulakları delmemek de daha iyidir. Çünkü bölgenin iyileşme süresinin uzaması söz konusudur.
Kış mevsiminde ise şapka ve benzeri kafa aksesuarlarının küpelere takılma olasılığı sebebiyle bu mevsimde de ertelemek en iyisidir. İlkbahar veya sonbahar mevsimlerinde ilk delim işlemi yapılması en iyi seçenek olarak düşünülmektedir.
Kulak Deldirme Sonrası Bakım
İşlem sonrası, hızlı ve komplikasyonsuz gerçekleşmesi için yapılması gerekenler:
- ilk 2-3 gün, delme yerini suyla ıslatmamak daha iyidir.
- Kulaklara kıyafetlerle dokunmamaya çalışın, çocuğun elleriyle kulaklara dokunmasına izin vermeyin.
- Kulakların durumunu izleyin ve düzenli olarak antiseptiklerle tedavi edin. Genellikle 2-3 hafta içinde, delinme yeri ve küpe kaydırılmadan günde 3-4 kez antiseptiklerle tedavi edilir.
- Kulaklara bakım yapmanın başka bir yolu daha vardır: Delinecek yer tıbbi yapıştırıcı ile kapatılır, böylece küpeler sabitlenir ve yapıştırıcı yavaş yavaş kendiliğinden çıkar. Bu aşamada kulaklara dokunmayın veya kaydırmayın. Bundan sonra loblar, tamamen iyileşene kadar günlük olarak dezenfektan bileşiklerle temizleme yapabilirsiniz. Hangi bakım yönteminin seçileceği kulakları delen uzman tarafından belirlenecektir. Delikler tamamen iyileşene kadar küpeleri çıkarmayınız.
Kulaklarınızı bir uzmana deldirir ve ardından uygun şekilde bakımını yaparsanız, iyileşme sürecini kısaltabilirsiniz. Sonuç elbette hem ebeveynleri hem de çocuğu memnun eder.
İlgili Yazı: Tragus Piercing – Tüm Detaylarıyla
İşlemden sonra asıl mesele bir uzmanın tavsiyelerine uymaktır. Tamamen iyileşene kadar uygun ve sürekli bakım, kıkırdak dokusunun iltihaplanmasına, şişmesine, baş dönmesine, ağrıya, süpürasyona ve diğer bulaşıcı enfeksiyonlara yol açmayacaktır.